ناشتای ایرانی - جورج هنری هارلو

گفته شده این اثر منتسب به نقاش جورج هنری هارلو است و در سال 1818 نقاشی شده.

شاید برای شما هم این سوال مطرح شود که چرا به جای اینکه نام نقاش در کنار اثر بیاید نام "جیمز جاستینین موریر" را میبینیم؟

به این دلیل است که در تصویر ما یک نویسنده و دیپلمات بریتانیایی را داریم که ملبس به لباسی شرقی است در واقع این لباس نمادی تاریخی ازآنچه مردان در سالهای اولیه سلطنت قاجاردرایران می پوشیدند.

این مامور سیاسی به زبانهای فارسی و ترکی نیزمسلط بود موریر بعد از بازگشت به انگلستان با توجه به شناختی که از جوامع شرقی و منش مردم این سرزمین به دست آورده بود چند کتاب نوشت که معروف ترین آنها "سرگذشت حاجی بابا اصفهانی"است که توسط میرزا حبیب اصفهانی به زبان فارسی ترجمه شده است جالب است که بدانید در این کتاب همانند تمام کسانی که به ایران سفر میکنند ازتعارف های ایرانیان شکایت شده ..

با نگاهی به این پرتره درمیابیم که گویی اثر جان دارد و حتی بدون توضیح بیننده ی غیر ایرانی هم با وجود اطلاعاتی اندک میفهمد که اینجا ایران است و مردانی پارسی دراین نقاشی هستند، این نکته را از کلاهی با نوک کج که به سر دارند میتوان دریافت، کلاه مغان کلاهی که در تصاویر مربوط به تولد عیسی مسیح است نیزدیده میشود خردمندانی از مشرق زمین که به دیدار مریم مقدس برای تبریک رفته بودند..

ازلباسهای الوان، ظرفهایی با طرح گل سرخ، شیشه های مشبک رنگارنگ، طبیعتی زیبا که در انتهای تصویر دیده میشود، طاقچه هایی پر خاطره، پرده و فرش های اصیل ایرانی که بگذریم حس خوشایند مردان حاضر در نقاشی را میبینیم که چه با لذت صبحانه میل میکنند همان خوراکی هایی که هنوز هم گردشگران را از سرزمینهای دور به ایران میکشاند .. 

در توضیحات کوتاه اثری که اکنون مقابل شماست اینطور نوشته شده است:مردان ایرانی برای لذت بردن از صبحانه روی زمین زانو میزنند ..

همین جمله کافیست که پی ببریم به این نکته ی انکار ناپذیرکه فرهنگ ایرانی همیشه برای ملل دیگرجذابیت فراوان داشته، یکی از محققان غربی در باره این تصویراینگونه نوشته که: این یک داستان عالی است که چگونه یک نقاشی برای اولین بار شما را به دلیل ظاهر خوب جذب میکند اما هر چه بیشتربه آن نگاه میکنید نشان میدهد که چگونه هنر میتواند ایده های جدیدی را منتقل کند و هنوز بعد از گذشت سالها با نگاهی مختصر جریان زندگی و حیات را به طور باور نکردنی از آن حس کرد..

این نقاشی زمانی که توافق هسته ای حاصل شد در رسانه های غربی مورد توجه قرار گرفت همراه با این توضیح که : ایران بدون تحریم هم اکنون میتواند به کاری بپردازد که قرن ها درآن تبحرداشته است "تجارت"